top of page

BIOGRAFIE

Casual Silence doorbreekt de stilte!

Casual Silence_07high.jpg

Ons verhaal in een notendop

Casual Silence werd opgericht in 1993 door drie zangers uit verschillende muziekstromingen. Na aanvankelijk als rock-coverband door het leven te zijn gegaan, groeide de band al snel uit tot een melodieuze rockband met voornamelijk eigen werk, waarin melodieuze composities, autobiografische teksten en invloeden uit de rock, symfo, pop en progressieve metal, moeiteloos worden verweven tot boeiende songs.

In 1997 lanceerde de band, die dan bestaat uit Rob Laarhoven (zang), Ernst Le Cocq d’ Armandville (zang, gitaar), Eric Smits (zang, bas), Mark van Dijk (gitaar) en Igor Koopmans (drums), haar debuutalbum ‘Bad Side Memories’. Daarna krijgt de band ruimschoots de kans zich ook op de podia te bewijzen. In 1999 verschijnt de mini cd ‘Shamelessly Dressed’ die laat horen dat de band vooral met de komst van toetsenist David Natali, in veelzijdigheid is gegroeid. Na de release van deze 2e CD verscheen de naam ‘Casual Silence’ regelmatig in de popbladen en werd de band een bekende naam in de regionale rockscène.

 

Ter vervanging van toetsenist David Natali (†) trad Henry Meeuws in 2000 toe tot de band. Als gitarist, toetsenist en componist kreeg hij al gauw een groot aandeel in het schrijven van de muziek. Dit leidde tot het nieuwe album ‘Once In a Blue Moon’ (2003) waarop te horen is dat de band zich in alle opzichten heeft ontwikkeld. En dat uitte zich dan ook in zeer lovende kritieken en een reeks optredens met grote bands als bijvoorbeeld Tony MacAlpine & Virgil Donati, Epica, Focus, Alquin, Kayak, Jadis, Landmarq, The Watch, Pain of Salvation, Arena en Saga. Dat Casual Silence vooral ook een band is die je live moet meemaken, blijkt uit de live DVD van ‘Once in a Blue Moon’ die eind 2003 uitkwam.

 

Bijna 4 jaar later hadden de mannen van Casual Silence een sterke troef in handen met hun nieuwe conceptalbum ‘Lost In Life’. Een plaat met 8 juweeltjes van symfonische, progressieve nummers. Aan de pakkende teksten valt af te lezen dat de heren aan den lijve hebben ondervonden wat ‘verdwaald in het leven’ betekent. De sfeer die de CD uitademt is meeslepend en beklemmend tegelijk. Als kers op de muzikale taart horen we op dit album vocale gastrollen van niemand minder dan Damian Wilson (o.a. Ayreon, Star One, Headspace, Arena) en Sandra Peeters (V-Male, Sandy Bloom).

 

In 2009 brachten Rob, Ernst en Henry een akoestische CD uit met 8 covers van hun favoriete bands. Op ‘Acoustic Fields’ horen we enkel meerstemmige zang begeleid door piano en akoestische gitaar. Het album werd als ‘tussendoortje’ opgenomen in de eigen Wolfsfield Studio, de muzikale thuishaven van de band en tevens centrum van inspiratie.

  

In maart 2011 steeg de band boven zichzelf uit met het album ‘Vertical Horizon’. Het album, opgenomen bij ‘Sandlane Recording Facilities’, kenmerkt zich door melodieuze bombast, meerstemmigheid, emotie, drama en lef en werd gemixt door Joost van den Broek waarmee de productie van de plaat hoorbaar op een zeer hoog niveau werd getild. Met muzikale en tekstuele verwijzingen naar voorgaande albums, en vooral door vernieuwing gedreven, zal ‘Vertical Horizon’ de aandacht trekken van bestaande fans, maar ook een nieuwe doelgroep kunnen bereiken. De muziek is tijdloos en laat zich opnieuw moeilijk in een hokje plaatsen.

 

Vlak na de CD release van dit album werd het plotseling erg stil rondom de band. Onder het motto ‘stoppen op je hoogtepunt’ werd de stekker eruit getrokken en vervolgde ieder bandlid zo zijn eigen muzikale pad, echter zonder elkaar werkelijk uit het oog te verliezen. Toch bleef het ruim 10 jaar lang stil rondom Casual Silence. Maar… daar komt nu verandering in! Want ook hier stroomde het muzikale bloed waar het niet gaan kan en de drang om samen als vrienden weer lekker muziek te maken overheerste. Daarom zochten de bandleden elkaar in het najaar van 2021 weer op en besloten Casual Silence nieuw leven in te blazen. Hoe geweldig dat klinkt kun je gaan beluisteren op vrijdag 2 december 2022 in de Cacaofabriek te Helmond. Daar zal de band in een enerverende show een ‘best of’ van al hun albums ten gehore brengen. En laat dit de voorbode zijn voor een nieuw Casual Silence tijdperk waarin oude en bekende nummers verweven worden met nieuw materiaal. Casual Silence is ‘Back Again’!

DISCOGRAFIE

DE BANDLEDEN

bottom of page